Home / Билки / Лечебната сила на билките

Лечебната сила на билките

Според една стара сентенция сред растенията няма безполезни, само непроучени все още билки. Още в древни времена хората са забелязали благотворното влияние на някои растения върху здравето им. С времето те обогатили своите познания за лечебните свойства на билките. И сега употребата на билки се използва в народната медицина. Съществуват рецепти за почти всички болести, дори и за тези, пред които традиционната медицина е безпомощна..

С годините в хората остава едно подозрение върху възможностите на билките. Може би и с право заради появилите се шарлатани, които търсят печалба в нещастието на болните. Но много повече са хората вярващи в билколечението. Наистина, трудно традиционната медицина може да бъде изместена, а и не трябва. Но не бива само заради желанието на фармацевтичните компании да увеличат продажбите на лекарства ние да ставаме заложници на техните интереси.

Изследването на билките и съдържащите се в тях вещества е в основата на почти всички лекарства. Едва след изолирането на въздействащото върху болестта активно вещество учените започват да го синтезират в лаборатории. И то защото трудно може да се отгледат необходимите количества от растението, за да се извлече само активната му съставка. Има редица ситуации, в които можем да помогнем на здравето си с помощта на билките. За разлика от хапчетата, които помагат за едно, а вредят на друго, употребата на препарати съдържащи само билки по никакъв начин не може да навреди на организма.

Важно е да знаем също, че събирането и консервирането на билките по начин, който ги прави годен за употреба е от изключително значение. Всяко растение има свой период на бране, различни части от него съдържат различно количество активни съставки, трябва да бъде разтворено в спирт или вода, организмът ни го приема във вид на отвара, чай или разтривка. Изобщо това е една сериозна наука, пренебрегвана, но набираща отново популярност.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

книжка за оцветяване

5 здравни причини да си купим книжка за оцветяване

Книжките за оцветяване са новото модно забавление за възрастни. Оказва се, че ...

следродилна депресия

Следродилна депресия – как да излезем бързо от нея?

Следродилната (постнатална) депресия е разстройство на настроението, което започва след раждането на ...

стрес

Как консуматорското общество съсипва здравето ви?

Като цяло съвременната работна среда е изключително динамична. Честите промени, новите технологии, ...