Home / Хранене / Ленено масло – безценен дар от природата

Ленено масло – безценен дар от природата

Лененото масло е познато на човека от дълбока древност и се използва от хората за лечение на различни болести. Растението често достига височина около 3 фута или 30 сантиметра. Най-често то ражда сини плодове, но понякога се случва те да са с червен цвят. То дава своя плод във вид на капсула, като в нея се съдържат самите семена, от които се прави това масло.
Растението днес се отглежда основно в някои части на Съединени американски щати и в почти цяла Канада. Причината, че то не се отглежда навсякъде по света е в това, че то се нуждае от специална почва, на която да вирее и да дава своя плод.

За какво се е използвало лененото масло в миналото?

Това е едно от растенията, които безспорно са имали ключова роля в много области на живота и дори в икономиката, тъй като в миналото от тях са се шиели дрехи. Освен това, то е било използвано при болки в стомаха, а също така при кашлица. Днес се смята, че родината на това растение е Месопотамия.

За какво се е използвало лененото масло днес?

Основната употреба на лененото масло днес е във вид на хранителна добавка, тоест за укрепване на нашата имунна система и здраве. Лененото масло е много наситено с полезните омега-3 мастни киселини, цинк, калий, фибри, протеини и множество други съставки. В 21 век то често се използва като природен заместител на полезното рибено масло, като дори има предимство пред него, тоест аромата на лененото масло е приятен, а не силен и натрапващ се, както е при рибеното.
Можем да добави и че лененото масло е много полезно за тези от вас, които страдат от доста високо кръвно, защото то спомага да се предотврати полепването на вредната плака по стените на вашите кръвоносни съдове.

Сърдечните проблеми, депресията или рака са само част от заболяванията, с които ще можете да се справите с помощта на редовното приемане на ленено масло. Освен това, то често се използва в кулинарията, а именно за подправяне на различни салати или дори като заместител на олиото, тъй като е много по-полезно за вашето здраве.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

ленено семе

Лененото семе помага при рак на гърдата – ето как!

Лененото семе се получава от лен (Linum usitatissimum), който принадлежи към семейство ...

глог

При проблеми със сърцето – използвайте глог!

Глогът е гъст бодлив храст, който достига на височина от 1,4 до ...

Какво значи медитация и как се отразява медитацията на здравето ни?

Медитацията – какво представлява тази техника и полезна ли е наистина за здравето?

Когато чуят думата медитация, много хора си представят продължително гладуване и усамотение ...