Хранене

Лененото семе помага при рак на гърдата – ето как!

Лененото семе се получава от лен (Linum usitatissimum), който принадлежи към семейство Linaceae.

Ленът е малко едностеблено едногодишно растение със сивозелени листа и небесносини цветове, което достига 0,6 м на височина и се отглежда от хиляди години.

Ленени тъкани са открити в гробниците на египетските фараони. За тях се споменава в Библията и в поемата „Одисея“ на Омир.

Още през I век от н.е. римският природолечител Плиний пише за слабителните и лечебните свойства на лена. Това показва, че растението се използва в народната медицина от древни времена.

Националният център за алтернативна медицина в САЩ е провел проучване относно ефекта на лененото семе. Изследването е било върху високите нива на холестерола и превенцията на сърдечните заболявания и остеопорозата.

Освен омега-3 мастни киселини лененото семе съдържа още и лечебни химически съставки, наречени лигнани. Лененото семе съдържа от 100 до 800 пъти повече лигнани от другите растения.

Смята се, че те имат антиоксидантни свойства и могат да действат като фитоестрогени. Това е много слаба форма на естрогените в плодовете, зеленчуците, зърнените и бобовите растения.

Въпреки че все още нямат одобрение от Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ, продуктите с ленено семе имат благоприятен ефект.

Известно е, че притежават нутрицевтични качества. Това е термин, който се използва за храни с благоприятен ефект върху здравето, както и превантивно и лечебно действие при много болести.

В края на XX в. и началото на новото хилядолетие омега-3 мастните киселини, извлечени от ленено семе и други източници, все повече се използват като важна хранителна добавка. В това число са зърнените храни, яйцата (от кокошки, чиято храна е обогатена с ленено семе) и портокаловия сок.

От 2006 г. над 250 хранителни продукта са били обогатени с омега-3 мастни киселини. Проучванията показват, че лененото семе поддържа сърцето и сърдечно-съдовата система здрави. Понижава нивото на холестерола, регулира кръвното налягане и намалява отлагането на плаки върху стените на артериите.

Едно изследване в Университета в Торонто от 2005 г. доказва, че лененото семе има свойството да забавя растежа на туморите при рак на гърдата. Клиничният опит се състои в изследване на случаен принцип върху малка група пациенти в период на постменопауза с новооткрит рак на гърдата.

Участниците приемат парче сладкиш, съдържащо 25 гр ленено семе, или същия сладкиш, но без билковата добавка (плацебо).

Според учените резултатите от клиничния тест съответстват на предишни клинични и предклинични изследвания. Те доказват антитуморния ефект на лененото семе при пациенти с рак на простатата и при лабораторни тестове върху животни с карциноми.

Качествата на лененото семе да забавят развитието на рака у хората все още се поставят под съмнение. Въпреки това много практикуващи алтернативна медицина продължават да го препоръчват като здравословна хранителна добавка.

Лечебният ефект на лененото семе не се забелязва само при хората. То се използва като пургатив (слабително средство) при конете и овцете. Освен това е включено в бързо нарастващия списък на нутрицевтични продукти за кучета, котки и други домашни животни.

През 2006 г. Министерството на земеделието на САЩ одобри канадското „омега-3 свинско“ (получено чрез обогатяване на животинската храна с ленено семе) за продажба в американски супермаркети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button