От изтока

Медитацията – какво представлява тази техника и полезна ли е наистина за здравето?

Когато чуят думата медитация, много хора си представят продължително гладуване и усамотение в далечен тибетски манастир. За щастие, не е нужно да предприемаме тази крайна мярка, за да практикуваме медитация и да се радваме на ползите, които тази източна техника има върху нашето здраве. Всъщност, една кратка сесия с продължителност от 10 минути, прилагана два или три пъти седмично, ще има силен благоприятен ефект върху здравето ни.

Точният вид медитативна техника, която ще използвате, изцяло зависи от вашите лични предпочитания. Познати са многобройни традиции и методи – зен медитация, насочена медитация, мантра медитация, медитация с фокус върху дишането и т.н. Изберете вид, който се доближава най-много до вашите лични принципи и начин на живот.

Как се извършва медитацията?

Някои хора предпочитат да медитират в легналото положение, докато други остават седнали. Възможно е да си повтаряне някакви думи или мелодия или да запазите пълно мълчание, докато извиквате в съзнанието си конкретни картини и образи. Мястото, на което се извършва медитацията, също зависи от личните предпочитания – можете да медитирате в къщи или да изберете специално място, което ви носи определени емоции и положителна енергия.

Какви са ползите от медитацията?

Според мнозина тази древна практика, произлизаща от Изтока, има безспорни ползи не само за умственото, но и за физическото състояние на хората, които я практикуват. За щастие, това е подкрепено от редица научни проучвания, които са доказали, че здравните ползи от медитацията наистина съществуват. Изследователи от харвардския университет на направили проучване, при което са следили мозъчната дейност на медитиращите хора. Така те доказват, че кратки медитативни сесии имат благоприятно въздействие в случаи на депресия или тревожност.

Резултатите от изследването показват, че медитацията стимулира тези части от мозъка, които управляват вегетативната нервна система. Това означава, че медитацията ефективно контролира нивата на стреса, като по този начин тази практика влияе върху редица заболявания и проблеми, предизвикани именно от стреса: преумора, тревожност, безсъние, нервно напрежение, високо кръвно налягане, проблеми с храносмилането, сърдечни заболявания и т.н.

Всички тези ползи на медитацията за нашето здраве и добро общо състояние обясняват все по-големият интерес към тази източна техника, използвана хилядолетия наред за постигане на спокойствие на ума и тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button