Знаете ли че

Митове и истини за кафето

Понижава усвояването на калций
ВЯРНО Е. Но този ефект е много слаб, ако го консумираме разумно. Едно изследване, проведено върху 61 500 шведи, наблюдавани в продължение на 21 години, доказало, че тези, които пият повече от четири чаши кафе на ден, имат по-лека костна деминерализация в сравнение с хора на същата възраст, които по-рядко консумират кафе.

В еспресото има повече кофеин, отколкото в енергийна напитка
НЕ Е ВЯРНО. Средно в 50 мл еспресо се съдържат 32 мг кофеин, а в 330 мл енергийна напитка има 35 мг. Родителите трябва да внимават, когато децата им пият газирани напитки с кофеин, защото средно 10% от децата между 3 и 14 години надвишават допустимото количество кофеин, консумирайки неограничено количество от примамливите напитки.

Допринася за хидратирането
НЕ СЪВСЕМ. Няколко чашки кафе могат да ни помогнат да достигнем препоръчвания литър и половина течности на ден. Но тъй като кафето е диуретик, то благоприятства изхвърлянето на течности от организма и прекаляването с него може да доведе до дехидратиране.

Кафе Kopi Luwak - снимка
Ползи от кафето

Изгаря калории
ВЯРНО Е! Някои изследвания доказват, че полифенолите в кафето помагат на тялото да изгаря излишните мазнини. Но ако добавяте към него захар, мляко или сметана, това увеличава калориите.

Ускорява сърдечния ритъм
ВЯРНО Е! Кофеинът леко покачва кръвното налягане. Според американски лекари хората, които страдат от сърдечносъдови проблеми, е добре да се ограничат до две чашки кафе на ден и да го избягват преди физическо усилие.

Може да се пие от бременни и кърмачки
ВЯРНО Е. Научни изследвания установиха забавяне на растежа на плода при бременните жени, които пият много кафе: кофеинът пречи на плода да се захранва правилно. Той преминава и в кърмата на жените, които кърмят. Но лекарите смятат, че при две чашки кафе дневно няма риск.

Пречи на съня
И Е ВЯРНО, И НЕ Е. Вечният дебат! Истината е, че кофеинът не се усвоява и разгражда с еднаква скорост при всички хора. Това обяснява защо някои имат проблеми да заспят, ако са пили кафе следобед, а други заспиват като бебе веднага след кафето вечер.

Засилва киселините в стомаха
И Е ВЯРНО, И НЕ Е. Да, това е така, ако човек има чувствителен стомах или страда от рефлукс. Но кафето не създава киселини при хората, които нямат проблеми със стомаха.

Помага на мозъка
ВЯРНО Е. Многобройни изследвания доказаха, че при минимум три чашки на ден любителите на кафе са добре защитени от болестта на Алцхаймер. Този ефект се дължи на полифенолите, които се съдържат в кафето.

https://www.youtube.com/watch?v=isfDxZeMia0

Покачва настроението
И Е ВЯРНО, И НЕ Е. Хората, които редовно пият кафе, по-рядко изпадат в депресии. Но според учените кафето може да провокира тревожност, ако приемаме над 200 мг кофеин на ден (или 300 мл еспресо). Ето защо е по-добре да избягваме да покачваме настроението си с кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button