Home / Билки / Научете какви са лечебните ползи от билките

Научете какви са лечебните ползи от билките

Ние не сме народ, за който не може да се каже, че употребява много чай. У нас няма такава традиция и обикновено пием повече кафе, отколкото тази тонизираща напитка, и макар че в последните години любителите на чая стават все повече и повече, той все още не може да се „пребори” с кафето.
Когато стане дума обаче за нашето здраве, профилактиката и лечението на различни заболявания ние прибягваме до билки, от които приготвяме билкови чайове и отвари, които знаем от нашите баби и дядовци.

В народната ни медицина билковия чай и билковите отвари се използват за профилактика и лечение на доста заболявания. Страната ни е богата на билки, които могат да ни помогнат да сме в добро здраве и които притежават различни лечебни свойства за профилактика и лечение на различни заболявания.
Например, при простудни заболявания се използва мащерка, мента, риган и цветове от иглика, от които се приготвя билков чай, а при кашлица, народната ни медицина препоръчва да запарим чай от билките – черен бъз, цвят от лопен и корени от иглика.

Лайката има противовъзпалително, антисептично и успокояващо действие. Билките, на които се доверяваме следвайки бабините рецепти не само, че ни помагат да сме здрави и да се предпазваме от заболявания, но се използват много успешно и ако искаме да редуцираме малко теглото си. Една от най-популярните билки, които се използват за отслабване е гръмотрън. Чая от гръмотрън може да се комбинира с мащерка, бъз, мента или кантарион и има доказано отслабващо действие.

Зеленият чай се препоръчва, ако искаме да отслабнем или да прочистим организма си от вредни токсини.
Билките са полезни, натурални продукти, а България е богата на разнообразни видове, които могат да ни помогнат да се чувстваме в добро здраве.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

Колики бебе

Какви са най-честите причини за появата на колики при бебетата?

Коликите представляват упорит и повтарящ се необясним плач и дискомфорт при иначе ...

Чесън - една от водещите билки с широко приложение

Кои са най-популярните билки и използвани лечебни растения?

Билките са лечебни растения, които имат многобройни ползи за нашето здраве и ...

Как да съхраняваме билките си?

Как да съхраняваме правилно билките?

Билките са едни от най-полезните растения за човешкото здраве. Наред с плодовете ...