Home / Хранене / Основни насоки за лесно регулиране на хранителния режим – част II

Основни насоки за лесно регулиране на хранителния режим – част II

Храната се смята за първото и най-важно лечение според китайската медицина. Акупунктурата и билколечението следват едва когато промените в хранителният режим се окажат неспособни да излекуват проблема.

Според китайската медицина храните се използват, за да поддържат вътрешната хармония в тялото и неговото равновесие с околната среда. По отношение на свързаните с храната препоръки китайските лечители се съобразяват с времето, сезона, географията на местността и конкретните дисбаланси на пациента (включително емоционалното му разтройство), за да подберат подходящи храни, които да се противопоставят на излишъците или допълнят недостига.

Билколечение

Китайското билколечение се различава от западното в няколко отношения. В китайската практика може да се използват няколко различни билки в зависимост от въздействието на всяко растение върху индивидуалната Чи и петте елемента. Китайската традиционна медицина прибягва до множество формули за лечението на някои разпространени дисбаланси. Тези формули допълнително се модифицират за всеки пациент.

Традиционният китайски билков продукт обикновено съдържа четири класа съставки, подредени йерархично: началник (основната съставка, избрана за конкретното заболяване на пациента), заместник (за подсилване на действието на главната съставка или за лечение на съпътстващо заболяване), помощник (съставка която се противопоставя на страничните ефекти от първите две) и пратеник (хармонизира всички останали съставки и ги изпраща до частите на тялото, които трябва да се лекуват).

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

Пълнолуние

Пълна ли е луната – намали храната

Може ли звездните да ни помагат или да ни пречат да бъдем ...

лимони и чесън

Доверете се на тези правила за хранене и оздравейте без лекарства

Китайската система за лекуване с хранене разглежда регулирането на хранителния режим като ...

зелени чушки

Зелените чушки бързо премахват запека

Зелените чушки се смятат за добро общоукрепващо и възстановяващо средство. Те са ...