Хранене

Основни правила при лечебното гладуване или как протича?

Храносмилателният тракт е онази система на тялото, изложена в най-голяма степен на заплахи от околната среда, в това число бактерии, вируси, паразити и токсини. Той се нуждае най-много от подкрепата на имунната система.

Когато храната се разгради в червата, тя достига с кръвта до черния дроб, най-големия орган на естествената система за детоксикация на тялото.

Подготовка
Гладуването трябва да се започва и завършва внимателно. Преди началото му трябва в продължение на поне няколко дни да се олекоти хранителният режим. През първите един-два дни се преустановява консумацията на тежки храни, като меса и млечни продукти. В следващите няколко дни трябва да се спре консумацията на зърнени храни, ядки и боб.


В деня преди началото на гладуването трябва да се поемат само лесно смилаеми храни, като плодове, леки салати и супи. По време на гладуването е трябва да се пие само чиста вода и понякога билков чай.

Ако изпълнявате физически упражнения, тренировките трябва да бъдат леки и сравнително кратки и да се спират незабавно, ако човек почувства замайване, световъртеж или задъхване.

Лечебно гладуване
Гладуването не е подходящо за всеки

Гладуването трябва да завършва постепенно, както е започнало, като се преминава от по-леки към по-тежки храни. Гладуващите трябва да се пазят от преяждане, когато гладуването завърши.

Противопоказания
Гладуването не е подходящо за всеки и в някои случаи може да се окаже вредно. Този, който предприема за пръв път гладуване, по-дълго от три дни, трябва да си осигури медицински надзор. Необходимо е хората с болестни състояния винаги да разчитат на медицинска подкрепа при гладуване.

Гладуващите трябва да пият големи количества вода, тъй като е възможно да се стигне до обезводняване на организма. Понякога, за да се подпомогне детоксикацията, се препоръчва терапия със сауна и изпотяване, но тя трябва да се използва за кратко.

Гладуващите трябва значително да забавят темпото си на живот. Ползването на отпуск, в краен случай намаляване на работното натоварване, помага. Освен това гладуващите трябва да си осигурят дълга почивка. Физическите упражнения трябва да бъдат леки, например разходки и леко разтягане.

Странични ефекти
Хората, които гладуват, могат да почувстват странични ефекти, като умора, неразположение, болка, емоционално подтискане, акне, главоболие, алергии, отоци, повръщане, лош дъх и симптоми на настинка и грип.

Тези реакции понякога се наричат оздравителни кризи и се причиняват от повишените нива на токсини в органинизма поради елиминирането им и съответното прочистване. По време на гладуването трябва да се очаква намалено ниво на енергията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button