Home / Билки / Забравете антибиотиците и се доверете на билките

Забравете антибиотиците и се доверете на билките

Фитотерапията или билколечението, е най-старият начин за лечение и поддържане на здравето ни. От стотици години хората употребяват под една или друга форма растения, възползвайки се от лечебните им свойства. Но фактът, че едно растение е лечебно, не значи, че можем да го употребяваме безразборно.

Преди да решим да се доверим на природата, трябва да бъдем сигурни в познанията си за това как ще ни подейства билката, как да я разпознаем, как да я приготвим и в какво количество, какви странични ефекти има. За начало трябва да научим повече за билкосъбирането. Ако искаме сами да наберем от природата билки, то трябва да знаем добре как изглеждат и по какво да ги разпознаем. Също така да знаем кои части от растението се използват и кои не. Опитните билкари никога не берат една билка от едно находище, за да може да се възстанови и да не загине.

От това дали събираме билките сутрин или вечер, преди или след цъфтеж, зависи количеството и силата на активните съставки в тях. И не на последно място – след като сме набрали желаното от нас количество, трябва да знаем и как да съхраним билките така, че да консервираме максимум от активните вещества в тях. Набрали билките, ние трябва да знаем как да ги оползотворим по най-добрия начин за нашето здраве.

Дали под формата на чай, мехлем, тинктура, лапа или разтривка, можем да разберем от билковата рецепта. Но най-добре е да потърсим съвет от опитен билкар, който ще прецени не само кое е най-добро не само според болестта, но и според човека и неговото общо физическо и психическо състояние. Защото според мнозина здравето ни зависи не само от лечението на организма, но и на духа. А няма по-добър начин за лечението и на двете от естествения дар на природата – билките.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

сколиоза заболяване

Кога се налага операция при сколиоза?

Във всеки клас има поне едно дете, което страда от сколиоза. Тази ...

книжка за оцветяване

5 здравни причини да си купим книжка за оцветяване

Книжките за оцветяване са новото модно забавление за възрастни. Оказва се, че ...

стрес

Как консуматорското общество съсипва здравето ви?

Като цяло съвременната работна среда е изключително динамична. Честите промени, новите технологии, ...