Билки

Забравете антибиотиците и се доверете на билките

Фитотерапията или билколечението, е най-старият начин за лечение и поддържане на здравето ни. От стотици години хората употребяват под една или друга форма растения, възползвайки се от лечебните им свойства. Но фактът, че едно растение е лечебно, не значи, че можем да го употребяваме безразборно.

Преди да решим да се доверим на природата, трябва да бъдем сигурни в познанията си за това как ще ни подейства билката, как да я разпознаем, как да я приготвим и в какво количество, какви странични ефекти има. За начало трябва да научим повече за билкосъбирането. Ако искаме сами да наберем от природата билки, то трябва да знаем добре как изглеждат и по какво да ги разпознаем. Също така да знаем кои части от растението се използват и кои не. Опитните билкари никога не берат една билка от едно находище, за да може да се възстанови и да не загине.

От това дали събираме билките сутрин или вечер, преди или след цъфтеж, зависи количеството и силата на активните съставки в тях. И не на последно място – след като сме набрали желаното от нас количество, трябва да знаем и как да съхраним билките така, че да консервираме максимум от активните вещества в тях. Набрали билките, ние трябва да знаем как да ги оползотворим по най-добрия начин за нашето здраве.

Дали под формата на чай, мехлем, тинктура, лапа или разтривка, можем да разберем от билковата рецепта. Но най-добре е да потърсим съвет от опитен билкар, който ще прецени не само кое е най-добро не само според болестта, но и според човека и неговото общо физическо и психическо състояние. Защото според мнозина здравето ни зависи не само от лечението на организма, но и на духа. А няма по-добър начин за лечението и на двете от естествения дар на природата – билките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button