Home / Билки / Защо другото име на листата на малината е женска билка?

Защо другото име на листата на малината е женска билка?

Листата на малината се използват като затягащо средство и стимулант. Затягащият ефект се обяснява с високите концентрации на танини в растението. Освен това то съдържа флавоноиди, пектин, лимонена и ябълкова киселина, както и кристална плодова захар и вода.

Малините се отличават с богато съдържание на минерали, преди всичко желязо, магнезий и калций. Смятат се за „женска билка“. От листата може да се приготви отвара, която да се приема по време на бременността с цел да се увеличи лактацията (млечността) след раждането.

Векове наред листата на малината се използват по време на бременността. Едва през 1941 г. обаче в изследване, публикувано в британското медицинско списание „Лансет“, се потвърждава, че те съдържат биохимичен комплекс, който може да послужи като маточен релаксант.

Листата на малината се приемат по време на бременността с различни приложения, включително намаляване на сутрешното гадене, предотвратяване на спонтанните аборти и облекчаване на матката по време на раждане. Някои ветеринари препоръчват тинктура от листа на малината на бременни котки, при които се очаква трудно раждане.

Листа от малини - женска билка

Защо другото име на листата на малината е женска билка?

Според една публикация в седмичника „Кансър Уийкли Плю“ от януари 1999 г. плодовете на малината може би имат предотвратяващ рака ефект: „Предишни изследвания сочат, че елаговата киселина ефективно предотвратява развитието на рак при плъхове и мишки. Веществото се намира в особено високи нива в къпините и малините.“

Учените от Центъра по онкология „Холингс“ в Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстън провеждат изследване, при което дават по една чаша малини дневно на участниците в продължение на една година.

Заключението е, че „възможно е консумацията на червени малини да предотврати рака, като възпрепятства аномалното делене на клетките и подпомага естествената смърт на болните клетки“.

На бременните се препоръчва 15 г листа в 500 мл вода един път дневно. За диария при децата разделете на два приема. Може да се приготви и тинктура от листа на малини, от която да се приемат по 2-4 мл три пъти дневно.

Увехналите листа от малини съдържат лека отрова с вреден за хората ефект. При бране на листа за чай трябва да се подбират цъфтящи растения. Листата, от които се приготвят настойки, трябва да бъдат напълно изсъхнали.

Важно е и малините да не са заразени със стомашно-чревния паразит, наречен Cyclospora. Той причинява заболяване, известно като циклоспориоза, довело до няколко сериозни епидемии в САЩ и Канада в средата на 90-те години на XX в. Паразитът е бил открит в малини, внесени от Гватемала.

Не са известни неблагоприятни взаимодействия с медикаменти.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

Какво трябва да знаем когато сме бременни и практикуваме йога?

Йога за бременни – най-важните неща, които жената трябва да знае

Бременността е един от онези периоди в женския живот, когато в нейното ...

Какво трябва да знаем за здравето си когато забременеем?

Най-важните неща, които трябва да знае бременната жена за здравето си!

Как бременната жена да се грижи за своето здраве и красива визия? ...

Как да бъдем здрави и красиви по време на бременност?

3 ценни съвета за красота при бременни жени

Когато една жена е бременна, то тя се изправя пред сериозното изпитание, ...