Home / Хранене / Здраве и хранителните режими – какво не знаем за тях

Здраве и хранителните режими – какво не знаем за тях

Средиземноморска диета, бананова диета, деветдесетдневна диета, разделно хранене, диета с жито, диета „японско чудо“… Ако тръгнем да изброяваме всички измислени досега диети няма да ни стигнат няколко дни. Едва ли има модерна жена, която поне веднъж в живота си да не се е подлагала на някаква диета. Прилагани най-вече за с цел коригиране на теглото, те подобряват здравословното състояние на човек. Хранителните режими, наричани най-често диети, са познати на човечеството от дълбока древност.

Но доколко здравето зависи от хранителния режим?

Първото доказателство за връзката между правилното хранене и доброто здравословно състояние е описано в Книга на пророка Даниил, част от Стария завет. Пророк Даниил и приятелите му били заловени от владетеля на Вавилон и станали негови слуги. Те трябвало да споделят същата храна като всички останали придворни.

Те предпочитали да се хранят според юдейските традиции. Царят се съгласил при условие, че докажат здравословния ефект от диетата. Десет дни те се хранили съгласно избрания от тях хранителен режим. На единадесетия ден ги сравнили с войниците на царя. И тъй като се оказали по-здрави от царската войска, им било разрешено да продължат диетата си.

Връзката между храненето и здравето е причина и за появата на одобряваното от някои и отричано от други вегетарианство – отказ да се консумира месо. И неговата крайна форма веганство – отказ от всякакви продукти от животински произход. Друга форма на хранителен режим са религиозните пости, при които в периоди от време се консумират само строго определени храни. По този начин организмът се прочиства от всички натрупани токсини.

Няколко думи и за модерните диети от модните списания. Най-често те са ниско калорични, ниско въглехидратни и разделно хранене. Разчитат на намален прием на мазнини, въглехидрати или на консумацията им по отделно. Важно е да се отбележи, че влиянието на коя да е диета върху организма е строго индивидуална, затова винаги е по-добре да се посъветваме с лекар-диетолог, вместо сами да правим опити с тялото си.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

книжка за оцветяване

5 здравни причини да си купим книжка за оцветяване

Книжките за оцветяване са новото модно забавление за възрастни. Оказва се, че ...

лечебно гладуване

Как се извършва лечебното гладуване?

Принципът на гладуването е прост. Когато приемането на храна бъде временно преустановено, ...

стрес

Как консуматорското общество съсипва здравето ви?

Като цяло съвременната работна среда е изключително динамична. Честите промени, новите технологии, ...