Home / Билки / Знаете ли каква е разликата между билките и подправките?

Знаете ли каква е разликата между билките и подправките?

Билките и подправките намират широко приложение в нашето ежедневие – използваме ги за медицински нужди, да поддържаме здравето си и да подобряваме вкуса на приготвяната от нас храна. Те са познати на човечеството от древността, когато са били считани за лукс и са били достъпни единствено за представителите на висшата класа. Въпреки че всички ние познаваме билките и подправките, и постоянно се възползваме от техните полезни действия, мнозина не знаят каква е разликата между тях и често двата термина се взаимнозаменяеми. Макар че разликата е много малки, тя все пак съществува.

Подправките и билките се различават по това от коя част на растението се добиват. Билките се получават от зелените части на растението, т.е. листата, и обикновено се използват пресни или след изсушаване. Подправките се добиват от корените, кората, семената или плодовете на растението.

Друга разлика е, че полезни за здравето билки растат на различни места по света, докато подправки могат да се намерят предимно в тропическите страни и в Далечния Изток.

Освен това, подправките се използват най-вече в кулинарията, докато билките са лечебни растения и имат разнообразни медицински приложения. Те се влагат също в козметични и разкрасителни продукти.

Мнозина считат не съществува разлика между билките и подправките заради близките им действия и ефекти. Но съществуват и ботанически разлики между тях – билките са растения, които не образуват дървесно стъбло, те обикновено са треви и храсти.

В САЩ много често сушените билки се наричат подправки, което създава допълнителни обърквания и затвърждава мнението, че няма разлика между двете, което в никакъв случай не е истина. Обърквания поражда и фактът, че много билки се използват в кулинарията за подправяне на ястия, а повечето подправки имат ползи за здравето.

Изглежда, че спорът за разликите между билките и подправките не може да бъде решен еднозначно, тъй като и двете страни имат своите поддръжници. Мнозина учени обаче поддържат тезата, че разликата между двете се състои именно в това от коя част на растението се добиват и много хора използват това, за да различават билките от подправките. Независимо от популярните мнения, човечеството от векове се радва на ползите за здравето и кухнята, и продължава активно да използва подправки и билки ежедневно.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

книжка за оцветяване

5 здравни причини да си купим книжка за оцветяване

Книжките за оцветяване са новото модно забавление за възрастни. Оказва се, че ...

стрес

Как консуматорското общество съсипва здравето ви?

Като цяло съвременната работна среда е изключително динамична. Честите промени, новите технологии, ...

Тайландски масаж

Тайландският масаж гарантирано премахва болките в ставите

Определение Тайландският масаж, известен още като Нуад боран в традиционната си лечебна ...