Хранене

Лечебно гладуване – какво трябва да знаем? За какво помага?

Лечебното гладуване се практикува от много хора

Принципът на лечебно гладуване е прост. Когато приемането на храна бъде временно преустановено, на много системи в тялото се дава почивка от тежката храносмилателна дейност.

Допълнителната енергия дава възможност на организма да се излекува и възстанови сам. Изгарянето на наличните калории води до избавяне от токсичните вещества, натрупани в организма.

Черният дроб разгражда и отстранява токсичните отпадъци, получени в процеса на храносмилането, включително естествените, както и химикалите, налични в храните.

Когато се прилага лечебно гладуване черният дроб и имунната система на практика се освобождават, за да детоксикират и лекуват други части на тялото.

Много лечители твърдят, че гладуването е особено полезна терапия за американците и модерния им начин на живот. Те често са подложени на тежки диети, преяждане и непрекъсната консумация на добавки и химикали, използвани в различните храни.

Някои лекари, практикуващи алтернативна медицина, стигат дотам да твърдят, че съвременният американец има между 2,5 и 5 кг токсични вещества в тялото си, за отстраняването на които гладуването е най-бързото и най-ефикасното средство.

Как се извършва гладуването

Гладуването може да бъде с различна продължителност в зависимост от човека и от неговите/нейните здравословни изисквания. При хронични състояния терапевтите препоръчват да се гладува от две до четири седмици за извличане на най-голяма полза.

Често се извършва и седемдневно гладуване. Популярна програма за гладуване с цел превенция и подобряване на общото здравословно състояние е тридневното гладуване, предприемано четири пъти в годината, при смяната на всеки сезон. Това гладуване може да се извърши лесно през някой дълъг уикенд.

Много хора гладуват един ден седмично с превантивна цел.

Гладуването с плодови сокове също се използва от доста хора, макар че технически погледнато, това не е гладуване. Гладуването с плодови сокове е по-малко интензивно от гладуването с вода, защото тялото не стига до състояние на кетоза.

Преимуществото на гладуването с плодови сокове е, че плодовите и зеленчуковите напитки могат да осигурят допълнителна енергия и хранителни вещества.

Хората могат да вместят по няколко дни лечебно гладуване с плодови сокове в нормалния си график без съществена загуба на енергия. Твърди се, че гладуването с плодови сокове има прочистващ и детоксикиращ ефект.

Недостатъкът му е, че организмът не може да достигне до състояние на кетоза, затова се смята, че тези хора не могат да постигнат дълбоката детоксикация и лечебен ефект, характерни за гладуването с вода.

За всяко гладуване, което е по-дълго от три дни, се препоръчва медицински надзор. Повечето лекари могат да осъществяват надзор и да наблюдават състоянието на пациентите по време на гладуване. В това число са практикуващите алтернативна медицина, като хомеопатите, натуролозите и аюрведическите лекари. Хората, които се подлагат на продължително гладуване, както и онези с болестни състояния, е възможно да се нуждаят от изследвания на кръвта, урината и т.н.

Има много здравни клиники за алтернативно лечение, в които също се извършва гладуване под лекарско наблюдение. Някои от лекарите, практикуващи конвенционална медицина, също могат да наблюдават пациенти, започнали гладуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button