Хранене

Искате нерви от желязо? Яжте репички!

Малки, червени и много вкусни, какво е това? Репички разбира се! Тези вкусни зеленчуци са богат източник на витамини, антиоксиданти, минерали и фибри. Съдържат още витамин С, витамин В6, рибофламин, желязо, мед, магнезий, фолати, калций, калий и други.
Поради високото им съдържание на калций укрепват нервите, помагат за правилното функциониране на бъбреците и засилват концентрацията.

Калций в репичките

Наличието на високи концентрации на вода и калий в репичките ги прави много полезни за детския организъм, тъй като подпомагат изхвърлянето на токсините от организма. Освен това тези страхотни пролетни зеленчуци са идеални за диети, тъй като съдържат много малко калории. В 100 грама репички се съдържат едва 16 калории, така че ако ги включите в менюто си можете да си ги хапвате на воля, без да качите и грам.
Ако пък имате проблемен стомах, то специалистите съветват да похапвате репички, тъй като те съдържат диетични  фибри, които ще успокоят стомаха ви. Само не бива да прекалявате с количеството, което си хапвате дневно, тъй като прекалено голямата консумация на репички може да причини подуване на корема и газове.

Масло в репичките

В репичките се съдържа и голямо количество етерично масло, което засилва секрецията на храносмилателната жлеза, и подобрява дейността на храносмилателната система. Според проведените изследвания от американски лекари от щата Охайо, съдържанието на антоцианин в тези зеленчуци има придава не само червения цвят, но и помага за забавяне растежа на туморите при рак на дебелото черво.

Листа от репички

Малко хора знаят, че листата на репичките също могат да се консумират. От тях става вкусна салата, могат да се добавят и към различни ястия. Предпоръчително е обаче, ако искате да пробвате салатата от листа на репички да купувате листа единствено от специализираните био магазини, за да сте спокойни,че са екологично чисти и не са пръскани с пестициди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button