Знаете ли че

Как да се излекувате с вода

Да бъдем здрави, водейки пълноценен живот, изпълнен с положителни емоции – това, в една или друга форма, е основата на щастието ни. Здравето, разбира се, е основен фактор и като такъв постоянно е поставено под вниманието на обществото. През различните епохи човешкото здраве е било пазено по всякакви начини – от молитвите и баенето за оздравяване до употребата на всякакви токсини и химикали в модерната козметика. В следващите редове ще Ви запознаем с няколко по-интересни методи за лечение.

Знаете ли, че в Странджа и Родопите доскоро е съхранявана традицията за създаване на вотиви. Това са сребърни или медни фигури на болния орган или на човека, които се даряват на близката църква с надеждата оздравяването да бъде измолено от Господ Бог. Това е традиция, останала от езическите времена, когато вотивите са били оставяни в светилищата в чест на различните тракийски божества.

От дълбока древност качествата на водата са били почитани по нашите земи. Съществуват много светилища, посветени на извори като тракийското светилище Индипасха, изворът на нимфите и Афродита край Димитровград и др. Траките, а по-късно и римляните, са създали селища край всички минерални извори в България, за да се възползват от лечебната и сила.

Еньовден е отбелязван като празник на билкарите. Традицията повелява на този ден рано призори билкарите да се отправят да съберат седемдесет и седем и половина билки – за всички болести по една. Вярва се, че на този ден билките притежават най-силни лечебни свойства.

Знаете ли, че до средата на ХХ век България е страната с най-много столетници на глава от населението. Макар и с лоши медицински грижи, качествената храна и здравословния начин на живот пазят българите здрави до дълбоки старини. Нещо, което е удивило и журналистите от Ню Йорк Таймс, за което свидетелства статия от 30-те години на миналия век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button