Home / Лечебна гимнастика / Какво е лечебна гимнастика и полезна ли е за нашето здраве?

Какво е лечебна гимнастика и полезна ли е за нашето здраве?

Случвало ли ви се е да имате болки в гърба, шията или кръста и това да ви пречи ужасно много? А случвало ли ви се е след цял ден пред компютъра на работа да не можете да се изправите?
Тези и още редица други проблеми се разрешават от лечебната гимнастика. Какво всъщност представлява тя и какви са ползите за нашето здраве ще се пробваме да ви разкрием в следващите няколко реда.

Лечебната гимнастика стои в основата на кинезитерапията и включва специално подбрани физически упражнения, техники и методи, които помагат за подобряване и коригиране на стойката, укрепване на мускулатурата при травми, подобряване състоянието на пациенти с проблеми и болки в ставите, прешлените и т. н.

Този вид гимнастика е комбинация от физически упражнения (статични и динамични), масажи, дихателни упражнения и упражнения с различни уреди като топки, разтягащи ластици, тежести и други.
Изправителната гимнастика е препоръчителна на хора, които водят заседнал начин на живот, имат болки в шията, гърба, раменете и други, имат гръбначни изкривявания, дискова херния или са претърпели различни травми и операции.

Лечебната гимнастика може да се изпълнява не само под наблюдението на кинезитерапевт, но и в домашни условия, но за да се премине към самостоятелно изпълнение на упражненията трябва да се посети съответния специалист, който да изготви индивидуалната програма на пациента. Индивидуалната програма е изключително важна, тъй като при различните заболявания упражненията са различни. Тази гимнастика се препоръчва и на бременни, тъй като укрепва мускулатурата и помага за по-лесното и безпроблемно раждане.

Лечебната гимнастика и масаж са от голяма помощ за възстановяване здравето и на пациенти, които са били дълго време обездвижени. Рехабилитацията помага изключително много при състояния като инсулт, дискова херния, радикулит, инфаркт, постоперативни състояния, фрактури и други.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

Листа от малини - женска билка

Защо другото име на листата на малината е женска билка?

Листата на малината се използват като затягащо средство и стимулант. Затягащият ефект ...

Какво трябва да знаем когато сме бременни и практикуваме йога?

Йога за бременни – най-важните неща, които жената трябва да знае

Бременността е един от онези периоди в женския живот, когато в нейното ...

Какво трябва да знаем за здравето си когато забременеем?

Най-важните неща, които трябва да знае бременната жена за здравето си!

Как бременната жена да се грижи за своето здраве и красива визия? ...