Лечебна гимнастика

Какво е лечебна гимнастика и полезна ли е за нашето здраве?

Случвало ли ви се е да имате болки в гърба, шията или кръста и това да ви пречи ужасно много? А случвало ли ви се е след цял ден пред компютъра на работа да не можете да се изправите?
Тези и още редица други проблеми се разрешават от лечебната гимнастика. Какво всъщност представлява тя и какви са ползите за нашето здраве ще се пробваме да ви разкрием в следващите няколко реда.

Лечебната гимнастика стои в основата на кинезитерапията и включва специално подбрани физически упражнения, техники и методи, които помагат за подобряване и коригиране на стойката, укрепване на мускулатурата при травми, подобряване състоянието на пациенти с проблеми и болки в ставите, прешлените и т. н.

Този вид гимнастика е комбинация от физически упражнения (статични и динамични), масажи, дихателни упражнения и упражнения с различни уреди като топки, разтягащи ластици, тежести и други.
Изправителната гимнастика е препоръчителна на хора, които водят заседнал начин на живот, имат болки в шията, гърба, раменете и други, имат гръбначни изкривявания, дискова херния или са претърпели различни травми и операции.

Лечебната гимнастика може да се изпълнява не само под наблюдението на кинезитерапевт, но и в домашни условия, но за да се премине към самостоятелно изпълнение на упражненията трябва да се посети съответния специалист, който да изготви индивидуалната програма на пациента. Индивидуалната програма е изключително важна, тъй като при различните заболявания упражненията са различни. Тази гимнастика се препоръчва и на бременни, тъй като укрепва мускулатурата и помага за по-лесното и безпроблемно раждане.

Лечебната гимнастика и масаж са от голяма помощ за възстановяване здравето и на пациенти, които са били дълго време обездвижени. Рехабилитацията помага изключително много при състояния като инсулт, дискова херния, радикулит, инфаркт, постоперативни състояния, фрактури и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button