Home / Лечебна гимнастика / Пилатес – лечебна гимнастика за тялото и духа

Пилатес – лечебна гимнастика за тялото и духа

Пилатес е вид лечебна гимнастика, която комбинира в себе си различни упражнения, практикуващи се на фона на приятна музика. Този метод подобрява гъвкавостта на тялото, елиминира стреса, спомага за извайването на тялото и подобрява общото здраве. При изпълняване на Пилатес акцентът е върху правилното дишане и концентрацията. На пръв поглед упражненията изглеждат сравнително прости, но изискват голяма мускулна сила и концентрация.

Методът Пилатес носи името на своя създател – Джоузеф Пилатес, който с разработва упражненията, за да преодолее своите заболявания, а именно ревматизъм, астма и рахит. До началото на 60-те тази практика се използва предимно от танцьори, но постепенно популярността й се увеличава и упражненията започват да се прилагат от професионални спортисти, които ги използват, за да увеличават своята сила, да подобряват гъвкавостта си и да се предпазват от контузии. Преди няколко години филмови и музикални знаменитости буквално полудяват по Пилатес, защото тази лечебна гимнастика им позволяват да извайват телата си и да ги поддържат във върхова форма.

Пилатес има няколко различни ползи за здравето и външния вид, което го прави предпочитан метод за тренировки. Ето някои от тези ползи:

– Методът спомага за изграждането на сила, но без да води до хипертрофия на мускулите;

– Подобрява значително гъвкавостта на тялото;

– Приучва към правилна стойка;

– Стопява мазнините в областта на корема и го прави плосък;

– Елиминира болките в кръста и гърба;

– Намалява стреса и действа успокояващо и релаксиращо;

– Има положително действие при болки в областта на гърба и шията;

– Ефективно помага при натрупана умора и стрес;

– Ограничава болката при мигрена и др.

Лечебната гимнастика Пилатес включва упражнения, които са с различна степен на натоварване – ниско, средно или високо. Тази гимнастика натоварва няколко мускулни групи, а упражненията са така създадени, че да наложат максимална концентрация.

Упражненията Пилатес могат да се изпълняват от мъже и жени на всякакви възрасти. Те се практикуват не само от атлети, но и от хора, които искат да поддържат добра спортна форма и оптимално здраве. Този тип лечебна гимнастика ще направи тялото ви по-гъвкаво, ще подобри стойката ви и ще елиминира болката в гърба и кръста, като в същото време ще ви помогне да се отървете от стреса и умората.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

болки в гърба

6 неща, които ще ви помогнат, ако ви заболи гърбът

Домакините често извършват тежка работа, от която страда предимно гърбът. Но който ...

стрес

Как консуматорското общество съсипва здравето ви?

Като цяло съвременната работна среда е изключително динамична. Честите промени, новите технологии, ...

алерия

Имаш ли алергия? Прочети това!

Алергиите са необичайни реакции на имунната ни система, които се появяват в ...