Home / Лечебна гимнастика / Подобрете стойката на тялото и оздравейте по-бързо с пилатес

Подобрете стойката на тялото и оздравейте по-бързо с пилатес

Пилатес, наричан още метод за координация между ум, тяло и дух, представлява серия от безконтактни упражнения, разработени от Джоузеф Пилатес с цел развиване на сила, гъвкавост, равновесие и вътрешно удовлетворение.

Пилатес представлява форма на тренировки за сила и гъвкавост, в които може да участва всеки, независимо от нивото на физическата си форма. Освен това, упражненията могат да се адаптират за хора, които имат ограничения в движенията или използващи инвалидни колички.

Освен това пилатес помага за предотвратяване и възстановяване от наранявания, подобряване на стойката на тялото и увеличаване на гъвкавостта, кръвообращението и равновесието.

Бременните жени, които изпълняват упражненията, могат да развият правилна стойка на тялото, да подобрят концентрацията си, а по-късно чрез такива тренировки да възстановят фигурата и тонуса си след раждането.

Макар пилатес често да се свързва с танцьори,спортисти и по-млади хора, които желаят да увеличат физическата си сила и гъвкавост, от 2003 г. се използва опростена версия на някои упражнения, за да се намали рискът от загуба на кондиция по време на болничен престой на възрастни хора.

Изследване на хоспитализирани пациенти на възраст над 70 години, проведено в Канада, е установило, че онези, на които е бил предоставен набор от упражнения от пилатес за изпълняване в леглото, са се възстановили по-бързо от контролна група, на която са били предложени за изпълнение набор от пасивни упражнения в границите на движение на пациентите.

упражнения с пилатес

упражнения с пилатес

При първата среща инструкторът анализира стойката и движението на клиента и съставя специфична програма за тренировки. След съставянето на програмата сеансите следват определен ред.

Те обикновено започват с упражнения на постелка, пасивно и активно разтягане.
При пасивното разтягане инструкторът движи и притиска тялото на клиента, за да разтегне и удължи мускулите.

По време на периода на активно разтягане клиентът извършва разтяганията, а инструкторът наблюдава тялото и дишането му. Тези упражнения загряват мускулите като подготовка за упражненията с машини. Машините помагат на клиента да поддържа правилната позиция, необходима за всяко упражнение.

Съществуват повече от 500 упражнения, разработени от Джоузеф Пилатес. „Класическите“ упражнения според Студио „Пилатес“ в Ню Йорк използват няколко принципа. Те включват концентрация, съсредоточаване, плавни движения и дишане.

Някои инструктори преподават само класическите упражнения, разработени от Джоузеф Пилатес. Други предлагат нови упражнения, които представляват разновидности на класическите, за да направят упражненията по-достъпни за точно определен човек.

Методът на Пилатес не може да замести добрата физиотерапия, макар че се използва все по-широко и често се препоръчва от физиотерапевтите още от средата на 80-те години на миналия век. Хората с хронични травми трябва да потърсят лекарски съвет.

Към началото на 2009 г. изследвания върху пилатес се извършват от много физиотерапевти и геронтолози, и всичките резултати са положителни. Привлекателността на метода за широката публика, съчетана с подновения интерес към него от страна на рехабилитаторите, говори, че съвсем скоро, че метода може да се използва за по-бързо възстановяване след редица операции.

Първоначално танцьорите и актьорите са привлечени от пилатес като форма на тренировки за сила и гъвкавост, които не създават мускулна маса. Професионалните спортисти и любителите също използват тези упражнения, за да предотвратят повторни контузии.

Хората, които водят заседнал начин на живот, ги намират за лек подход към поддържане на добра физическа форма. Курсове по пилатес се провеждат в много болници, фитнес клубове, спа центрове и спортни зали.

Съществуват два главни центъра за обучение и лицензиране. Студио „Пилатес“ в Ню Йорк сертифицира учители по „класическите“ упражнения на метода на Пилатес. Програмата за обучение на учители на Студио „Пилатес“ включва семинари и практика като помощник-учител в продължение на 600 часа.

снимка: www.pilatesstrongstudio.com/

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

Йога у дома или в залата

Йога у дома или в залата – кое е по-доброто място за упражнения?

Йога е едно от най-старите практикувани системи от упражнения, чието предназначение е ...

5 тибетски упражнения

5 тибетски упражнения за здраве и дълголетие

Години наред западния свят се опитва да разкрие тайната на дълголетието на ...

Отслабването с йога е единственият начин за отслабване който ще ви зареди с енергия

Знаете ли как да отслабнете с йога?

Хубаво е човек да се чувства добре в кожата си. И да ...