Лечебна гимнастика

Терапевтични упражнения, които всеки трябва да знае – част III

Терапевтичните упражнения, или системата Чи Гун (Ци Гун), е древна китайска разновидност на физическата подготовка, която съчетава превантивната грижа за здравето и терапията. Чи Гун разчита на дихателни техники за насочване на Чи към различни части на тялото.

Ци гун или чи гун в буквален превод означава “дъх, дихание”. Тази древна медиативна система използва дихателни упражнения, които комбинира с грациозни движения. Терапевничните упражнения Чи гун задвижват енергията в тялото и подобряват здравето на организма изцяло. Въпреки, че тази древна китайска терапевтична система често се отнася към бойните изкуства, основната разлика е, че движенията при ци гун са много по – плавни, грациозни и са изцяло фокусирани върху чътрешната чи.

Друг вид терапевтични упражнения са Тай Чи, при които човек извършва поредица от 30-64 движения, изискващи отпуснато тяло и правилно ритмично дишане. Много китайци практикуват Тай Чи като вид превантивна медицина.

Подготовка

Подготовката за лечение при традиционен китайски лечител е сходна за подготовката за посещение при западен лекар. Пациентът трябва да представи пълна и подробна история на заболяването си. Практикуващият може да опипа акупунктурните меридиани на пациента, за да прецени доколко са болезнени или стегнати. Основната разлика е много по-голямото внимание, отделяно от китайската медицина на езика и на пулса на болния. Китайският лечител преценява състоянието на езика на пациента по отношение цвят и форма, а също и по цвета и формата на власинките на езика. Докато мери пулса, китайският лечител опипва три акопресурни точки на всяка китка – най-напред с лек, а после и със силен натиск, търсейки общо 12 различни вида пулс на двете китки. Всеки пулс показва състоянието на един от 12-те жизненоважни органа в тялото.

Предпазни мерки

При лечение с традиционна китайска медицина не са нужни други предпазни мерки освен споделянето с практикуващия на всички подробности относно основните или хроничните здравословни проблеми.

Странични ефекти

Обикновено страничните ефекти в китайската традиционна медицина са незначителни. Не би следвало да има особени странични ефекти от билковите препарати, ако пациентът приема подходящата доза по предписания начин. След масаж „туи на” някои хора се чувстват леко сковани и усещат болка на следващия ден, но усещането и не е трайно и обикновено изчезва при повтарянето му.
Страничните ефекти от акупунктурата или от терапевтичните упражнения под ръководството на компетентен учител са много редки. Обаче билковите препарти трябва да се използват внимателно и да се подхожда предпазливо по отношение на евентуалните странични ефекти или токсини във всеки препарат, както и на взаимодействието с други лекарства. Пациентите трябва да се консултират с квалифициран специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button