Home / Лечебна гимнастика / Кинезитерапия – лечение чрез движение или много повече?

Кинезитерапия – лечение чрез движение или много повече?

Кинезитерапията, известна още като физиотерапия, е вид лечебна гимнастика, която използва движенията на човешкото тяло, за да лекува редица здравословни проблеми. Всички ние сме чували за тази наука и метод, но мнозина не знаят с какво точно се занимава кинезитерапията и какви са нейните ползи за здравето ни.

Кинезитерапията е сравнително нов дял на традиционната медицина, който предлага рехабилитация и лечение на здравословни проблеми чрез движение. От древността е известно, че движенията са основен фактор за постигане на добро общо здраве и лечение на различни заболявания. При прилагане на този тип лечебна физкултура пациентът не е просто пасивен обект на лечението, а активно се включва в терапията, което повишава мотивацията и прави възстановяването по-успешно и по-бързо.

Ползите от кинезитерапията и нейните методики са подкрепени от многобройни изследвания и проучвания. За физиотерапията стои специална наука, наречена кинезиология, която проучва движенията на тялото и ги използва за разработване на методи за лечение. Важна част от кинезиологията е изследването на мускулите, за да се види тяхното състояние и потенциал.

Тази лечебна гимнастика има изключително широк спектър на приложение и се използва не само при боледуващи в момента хора, но и при такива, които са се възстановили от дадено заболяване или са застрашени от развитие на болести. Освен това, кинезитерапията има положителен ефект при хора с физически недъзи и инвалиди. Много специалисти препоръчват лечебната гимнастика да се прилага от бременни жени, след раждане, от възрастни хора и деца.

Какви са ползите за здравето от кинезитерапията и кога се прилага тя?

Най-често тази система от физически упражнения се използва при заболявания на опорно-двигателния апарат, включително редица гръбначни изкривявания, артроза, разтежение на мускули и сухожилия, счупвания на костите, луксации, проблеми със ставите, неправилна поза или походка.

Тази лечебна гимнастика е особено полезна и при някои вътрешни заболявания, например бронхит, астма, пневмония, диабет, гастрит, наднормено тегло, проблеми с бъбреците, разширени вени, високо кръвно, сърдечни заболявания, проблеми с отделителната система и т.н.

При децата кинезитерапията успешно лекува ревматологични заболявания, проблеми със сърдечно-съдовата система, счупване на костите. Упражненията са полезни и при детска церебрална парализа.
Доказана е ползата от физиотерапията при някои неврологични заболявания, като дискова херния, радикулит, плексит, увреждания на мозъка и гръбначния мозък.

Движението и кинезитерапията са идеален начин да поддържате здравето си, да лекувате различни заболявания и да предотвратявате тяхното развитие.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

сколиоза заболяване

Кога се налага операция при сколиоза?

Във всеки клас има поне едно дете, което страда от сколиоза. Тази ...

книжка за оцветяване

5 здравни причини да си купим книжка за оцветяване

Книжките за оцветяване са новото модно забавление за възрастни. Оказва се, че ...

стрес

Как консуматорското общество съсипва здравето ви?

Като цяло съвременната работна среда е изключително динамична. Честите промени, новите технологии, ...