Лечебна гимнастика

Кинезитерапия – лечение чрез движение или много повече?

Кинезитерапията, известна още като физиотерапия, е вид лечебна гимнастика, която използва движенията на човешкото тяло, за да лекува редица здравословни проблеми. Всички ние сме чували за тази наука и метод, но мнозина не знаят с какво точно се занимава кинезитерапията и какви са нейните ползи за здравето ни.

Кинезитерапията е сравнително нов дял на традиционната медицина, който предлага рехабилитация и лечение на здравословни проблеми чрез движение. От древността е известно, че движенията са основен фактор за постигане на добро общо здраве и лечение на различни заболявания. При прилагане на този тип лечебна физкултура пациентът не е просто пасивен обект на лечението, а активно се включва в терапията, което повишава мотивацията и прави възстановяването по-успешно и по-бързо.

Ползите от кинезитерапията и нейните методики са подкрепени от многобройни изследвания и проучвания. За физиотерапията стои специална наука, наречена кинезиология, която проучва движенията на тялото и ги използва за разработване на методи за лечение. Важна част от кинезиологията е изследването на мускулите, за да се види тяхното състояние и потенциал.

Тази лечебна гимнастика има изключително широк спектър на приложение и се използва не само при боледуващи в момента хора, но и при такива, които са се възстановили от дадено заболяване или са застрашени от развитие на болести. Освен това, кинезитерапията има положителен ефект при хора с физически недъзи и инвалиди. Много специалисти препоръчват лечебната гимнастика да се прилага от бременни жени, след раждане, от възрастни хора и деца.

Какви са ползите за здравето от кинезитерапията и кога се прилага тя?

Най-често тази система от физически упражнения се използва при заболявания на опорно-двигателния апарат, включително редица гръбначни изкривявания, артроза, разтежение на мускули и сухожилия, счупвания на костите, луксации, проблеми със ставите, неправилна поза или походка.

Тази лечебна гимнастика е особено полезна и при някои вътрешни заболявания, например бронхит, астма, пневмония, диабет, гастрит, наднормено тегло, проблеми с бъбреците, разширени вени, високо кръвно, сърдечни заболявания, проблеми с отделителната система и т.н.

При децата кинезитерапията успешно лекува ревматологични заболявания, проблеми със сърдечно-съдовата система, счупване на костите. Упражненията са полезни и при детска церебрална парализа.
Доказана е ползата от физиотерапията при някои неврологични заболявания, като дискова херния, радикулит, плексит, увреждания на мозъка и гръбначния мозък.

Движението и кинезитерапията са идеален начин да поддържате здравето си, да лекувате различни заболявания и да предотвратявате тяхното развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button