Лечебна гимнастика

Как лесно да подобрим физическата и умствената си форма?

Джоузеф Пилатес е роден в Германия през 1880 г. Като дете с крехко здраве, страдащо от астма, рахит и остър ревматизъм, той решава да стане по-силен.

Започва да тренира не само тялото, но и ума си с практики, включващи йога, дзен и древни римски и гръцки физически упражнения. Упоритите занимания дават резултат и той се превръща в отличен гимнастик, скиор, боксьор и водолаз.

Докато е интерниран в Англия през Първата световна война заради това, че е германски гражданин, Пилатес става санитар. Именно по това време той разработва уникална система от пружини и ремъци, която се закача на болничното легло, за да помогне на своите ранени и приковани на легло пациенти да възвърнат силата си и да започнат да се движат.

При тези опити той си дава сметка колко важно е да се тренират основните коремни мускули и мускулите на гърба, за да се укрепи торсът и да се даде възможност на цялото тяло да се движи свободно. Така се изграждат основите на неговия стил на тренировки и специализираното оборудване за физически упражнения.


През 1926 г., след като германското правителство го кани да използва методите си за трениране на армията, Пилатес емигрира в Съединените американски щати. През същата година той открива първото си студио за пилатес в Ню Йорк.

През годините много танцьори, актьори и спортисти посещават студиото му, за да се лекуват, приведат във форма и изградят правилна стойка на телата си.
Джоузеф Пилатес загива на 87- годишна възраст при пожар в студиото му.

пилатес
Как лесно да подобрим физическата и умствената си форма?

Макар неговата сила да му помогнала да избегне пламъците, висейки от таванските греди в продължение на цял час, той издъхнал от задушаване.
Според него идеалното здравословно състояние е „постигане и поддържане на пропорционално развито тяло със здрав ум, напълно способно естествено, с лекота и достатъчно добре да се справя с многото и разнообразни ежедневни задачи непринудено и с удоволствие“.

Пилатес е приятна програма от физически упражнения, които хората изпълняват с желание. Методът засилва чувството за отлична физическа и умствена форма, а също развива и вътрешна физическа удовлетвореност. Тъй като укрепва и удължава мускулите, без да създава маса, той е особено полезен за танцьори и актьори.

Според Джоузеф Пилатес „ще се чувствате по-добре след 10 сеанса, ще изглеждате по-добре след 20 сеанса, а след 30 сеанса ще имате съвсем ново тяло“.

В пилатес се използват две основни машини за упражнения, наречени универсален реформер и кадилак, както и няколко по-малки по размер уреда.

Реформерът прилича на рамка за единично легло и е оборудван с шейна, която се плъзга напред и назад, и регулируеми пружини, регулиращи опъна и съпротивлението. Кабелите, лостовете, ремъците и макарите дават възможност упражненията да се изпълняват в най-различни положения.

Инструкторите обикновено работят със своите клиенти на машините в продължение на 20 до 45 минути. През това време те наблюдават и дават обратна информация за позата, дишането и прецизността на движенията.

Упражненията се изпълняват бавно и внимателно, така че движенията да са спокойни и плавни. Това изисква пълна концентрация и контрол на мускулите. Сеансът завършва с леко разтягане и период на отпускане.

След усвояване на основите на метода от инструктор с индивидуални занимания или в група е възможно да се тренира у дома с помощта на видеокасети. Може да се осигури необходимото оборудване за правене на упражненията в домашна обстановка, а много от упражненията могат да се изпълняват на постелка.

Онези, които искат да станат учители, трябва да имат голям опит с пилатес, а и процесът за кандидатстване и полагане на изпит е доста дълъг. Занятия се провеждат навсякъде в Съединените щати и на още 20 места по света.

https://youtu.be/2GEjVdP2YGk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button