Билки

Идва пролет – сезонът на копривата! Научете всичко за здравословните и качества!

Копривата е известна предимно с високото си съдържание на желязо, което я прави изключително полезна при анемия. Но това далеч не е единствената полза за здравето, което това многогодишно растение има. Копривата съдържа редица витамини и минерали, заради които успешно се използва за лечение на различни здравословни проблеми, но от това растение се правят изключително вкусни и полезни ястия.

Копривата се среща в Европа, Азия, Северна Америка и Африка. Най-голям дял в състава на растение има водата, а след нея се нареждат протеините, захарите и някои незаменими аминокиселини. Освен това, листата на копривата са богати на витамините A, B, D, E и K, на различни минерали, включително желязо, калций, калий, магнезий, цинк и манган, и на дъбилни вещества, които са изключително полезни за кръвоносната система.

Това растение е не само билка, която се използва за подобряване на здравето и лечение на разнообразни здравословни проблеми – копривата е предпочитана от почитателите на здравословното хранене, заради хранителния си състав и полезните съставки в нея.

Какво за ползите за здравето на това растение, познато на мнозина единствено с паренето, което причинява при допир? На първо място, копривата се използва успешно за лечение на анемия, защото съдържа големи количества желязо. Наличието на желязо и дъбилни вещества, в комбинация с кръвоспиращото действие на копривата, я прави предпочитана от много жени с обилно менструално кървене. Освен това, растението се прилага при кръвоизливи от носа, матката и червата. Билката е полезна в случаи на авитаминоза, проблеми с бъбреците и ревматизъм. Учени са доказали също, че копривата успешно повлиява симптомите на алергичния ринит.

Освен вътрешно, копривата се прилага и външно за по-бързо зарастване на рани и спадане на отоци, както и при косопад. Известно е, че тази билка премахва пърхота и подобрява състоянието на косата, като я прави лъскава и мека.

Копривата може да се консумира под формата на запарка или да се използва да приготвянето на вкусна супа, като и в двата случая ще можете да се възползвате от нейното полезно действие върху вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button