Лечебна гимнастика

Лечение на опорно-двигателния апарат с лечебна гимнастика

Китайска лечебна гимнастика, системата за здраве на проф. Ниши, японската лечебна гимнастика, Хатха йогата- всички тези форми на алтернативната медицина… Те са създадени преди векове, усъвършенствани с помощта на хилядите практикували ги, предлагат възможността да бъдем здрави и да се излекуваме без употребата на лекарства (които ни помагат в борбата с едно, а вредят на друго).

Отричана от едни, хвалена от други, лечебната гимнастика има своето място в световната медицина не само в исторически план, но и като чудесно средство за лечение на много болести, свързани с мускулни проблеми и проблеми в опорно-двигателния апарат. Качествата й биват оценени от учените в лечението на гръбначни изкривявания при децата. С помощта на няколко прости упражнения само за няколко месеца костите и мускулите се заздравяват и гръбначното изкривяване е забравено, като по този начин се предотвратяват сериозните усложнения от тази на пръв поглед не толкова опасна болест.

При всички видове пост-травматични лечения, при нужда от рехабилитация след операции, се прибягва отново до лечебните качества на гимнастиката. С помощта на различни по форма и интензивност в натоварването физически упражнения се цели укрепването на организма и възвръщането на физическите му възможности преди медицинските интервенции. Именно укрепването на организма без необходимостта от прием на лекарства е голямото преимущество на лечебната гимнастика.

Какво е необходимо, за да се възползваме от качествата на лечебната гимнастика?
Съществуват доста различни по вида на практикуваната гимнастика места, където преподавател може да ни покаже в тънкости упражненията. При практикуване като превантивна мярка срещу болежки свързани със мускулни схващания и умора, можем да се упражняваме навън в специализираните клубове или пък сами вкъщи, по всяко време на деня.

Ако имаме нужда от специфични упражнения, свързани с лечението на определени болежки и проблеми в опорно-двигателния апарат, трябва да се консултираме с преподавател с нужните познания по проблема, за да може да бъдем правилно насочени към нужната за здравето ни лечебна гимнастика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button