От изтока

Практикувайте Тай Чи за съвършен баланс на Ин и Ян

Тай Чи е древна китайска система от упражнения, която произлиза от практиката на бойните изкуства. Макар че в най-напредналата си форма може да се използва за самозащита, тя се практикува широко преди всичко заради полезното си въздействие върху здравето и ефекта на релаксация.

Хората, които търсят начин да съхранят здравето си и да се борят със стреса, са превърнали наричаната още „китайски бой със сянка“ гимнастика в най-популярния комплекс от ненатоварващи упражнения в света.

От къде произхожда?
Известна още като Тай Чи Чуан името на тази система от упражнения означава „върховна абсолютна сила“. Концепцията за Тай Чи или за „върховния абсолют“ се основава на даоиската философия за ин и ян, т.е. За противоположностите в природата, които се привличат. Ин и ян са противоположни, но допълващи се сили, създаващи хармония във вселената.

Смята се, че чрез използването на Тай Чи може да се постигне съвършен баланс на ин и ян. Според традиционната китайска медицина нарушаването на потока на жизнената енергия „Чи“ е основната причина за всички болести в тялото. Практикуващите Тай Чи са убедени, че чрез подсилване на потока на „Чи“ упражненията подобряват физическото си здраве.

Обучаваните се научават и как да използват упражненията като форма на медитация и мисловен тренинг, усвоявайки умението да съсредоточават мислите си.

Тай Чи - успокоява съзнанието и намалява стреса.
Тай Чи – успокоява съзнанието и намалява стреса.

Според традиционното китайско разбиране за здравето и благоденствието Тай Чи не е изолирана област от човешкия живот, както хората на запад често възприемат физическите упражнения.

Вместо това Тай Чи се включва в цялостния здравословен начин на живот, който обхваща масаж, правилен хранителен режим, медитация и при необходимост билколечение.

Какви са ползите от практикуването?
За практикуващите изкуството на Тай Чи означава много неща. За някои то е набор от стречинг упражнения и програма за дълбоко дишане, за други е бойно изкуство, освен това често се използва като танц или съпровод на молитва.

Приложенията на Тай Чи са многобройни, но главната полза за всички практикуващи е универсална – изкуството спомага за доброто здраве. Допълнителните благотворни ефекти се изразяват в подобрена координация, равновесие и владеене на тялото, като същевременно гимнастиката успокоява съзнанието и намалява стреса.

Бойните изкуства налагат много голямо физическо натоварване и често водят до наранявания, но практикуването на Тай Чи е добра алтернатива на тези спортове, без да подлага тялото на излишно напрежение. Хората с болки в гърба също са установили подобрение на състоянието си вследствие на упражненията.

Освен това Тай Чи доказано предпазва хората от падане – нещо, което се случва на един от трима човека над 65 години. Изследователи от университета Еймъри в Атланта, щата Джорджия насърчават десетки мъже и жени над 70 години да усвоят грациозните движения.

Изследването установява, че при практикуващите Тай Чи вероятността от падане намалява с 50% за даден период от време в сравнение с пациентите, които просто получават обратна връзка от компютърен екран за това колко силно се олюляват, докато стоят прави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button