Йога

Бикрам йога – революционен начин за отслабване и изхвърляне на токсините

Бикрам йога или известна още като „гореща йога“ е едно от най-новите течения в учението йога за здраве и красота. Наименованието й „гореща“, идва от факта, че се практикува изцяло в затворени помещения, като в тях температурата на въздуха трябва да е над 40 градуса по Целзий, а влажността – 40%.

Основоположник на този вид йога е индиеца Чоудхури Бикрам, чието име носи и клона на този вид учение. Тя се състои от 26 пози от класическото учение и две техники за правилно дишане. Целта на високата температура в помещението е да се постигне колкото се може по-голямо изпотяване, чрез което се изхвърлят натрупаните токсини в тялото, обяснява нейния създател.

Специално подбраните 26 асани работят комплексно и свързано, но върху отделна част от тялото, за да стимулират правилната и ефективна функция на вътрешните органи, на вените и кръвоносните съдове, на различните мускулни групи и прочее системи и органи, които имат нужда от стимулация, за да бъдат в служба на своя собственик и да му помогнат да се радва на живота.

Бикрам йога защитава тезата, че високата температура, при която се изпълняват асаните е с цел да се даде възможност на включващите се мускули, стави и сухожилия да функционират правилно и така да се предотвратят травми, схващания и разкъсвания, които могат да станат следствие на неправилно изпълнение или недостатъчно разгряване на същите. Топлината от своя страна спомага за гъвкавостта им и помага за по-лесното изпълнение на позите.

Да не забравяме и факта, че самото изпотяване е полезно за нашето здраве, понеже само по себе си то е естествен детоксикатор, изхвърлящ отровните токсини, натрупалите се шлаки и оксиданти, които бавно, но сигурно тровят организма ни, предизвиквайки преждевременно стареене на клетките, и съкращаване на техният живот. Оттам доброто изпотяване е ключова предпоставка и за загуба на излишните килограми, които тормозят много съвременни хора, заради застоялия начин на живот и вредната храна.

Заради специалните условия на практикуване е добре, ако сте решили да опитате тази нова йога техника, да съобразите и облеклото си. За разлика от други упражнения и системи, да заложите на екипи от дишащи материи, които ще позволяват пропускането на въздуха и не биха предизвикали прегряване на тялото, което правят изкуствените материи. А самото прегряване е много опасно.

Няма ограничения за практикуването на Бикрам йога от гледна точка на пол и възраст, но е добре да знаете, че за хора със сърдечни проблеми от каквото и да било естество, не е много препоръчително да се занимават с нея. Това е и заради интензивността на упражненията, но и най-вече заради високата температура, при която се изпълняват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button