Йога

Знаете ли как да отслабнете с йога?

Хубаво е човек да се чувства добре в кожата си. И да изглежда добре. Какво по-хубаво от завистливите или изпълнени с възхита погледи, полагайки знойно тяло на шезлонга? Но ако същото това тяло е такова знойно през цялата година, тогава това е много по-приятно, защото говори за един баланс между здраве и самочувствие. И дълголетие, към което всички се стремим. Имаме възможност да стопим килограмите и без да се натоварваме прекалено много. Става въпрос за йога и нейната целебна и извайваща функция. Защото йога не е само техника за релакс, а и за гъвкавост на ставите и едно по-хармонично тяло.

Преди да започнете е добре да загреете добре, за да не се стига до травми. Първото упражнение е стойка на глава, наричана от някои царица на асаните. Ако обаче скоро или даже никога не сте се занимавали с йога, бременна сте, имате кръвно или проблеми с гръбнака е добре да пропуснете тази поза. За всички, които за пръв път искат да опитат, е добре да използват стена за опора, за директно изтласкате единия крак към стената, а после и другия. Все пак има и друга техника, която се смята за правилна. Важно е да дишате правилно.

Заставате на колене, преплитате пръсти на ръцете, така че да се образува равностранен триъгълник, след което опирате тила на сключените на пода ръце. След това изправяте колене и повдигате бедрата. Като се стараете да не свивате коленете, пристъпете напред, докато максимално приближите стъпалата до главата. След това коленете се свиват до гърдите и стъпалата се повдигат от пода.

Позата е добре да се задържи, докато се чувствате стабилни. След това излизате от нея в обратен ред и малко почивате преди да се изправите на крака.

Следващата поза е „свещ“ и също е много ефикасна за отслабване. Сигурно много от вас я знаят, но все пак да припомним. Лягате по гръб, след което повдигате краката в шпиц, добре изпънати. Когато краката вече са над тялото, можете да повдигнете и трупа, докато всички застанат във вертикална, права линия. При това йога упражнение, цялата тежест пада върху ръцете и раменете. Ето защо, ако не се чувствате уверени, по-добре да не опитвате да го правите. Ако сте успели да го направите, задръжте за минутка така.

Следващата йога асана се нарича „риба“. Прави се като от легнало положение, слагате длани обърнати към пода под седалището. От това положение трябва да се повдигнете на лакти, в хубава извивка. Извивате се, докато темето опре в пода. Задържате така за пет вдишвания и издишвания. След което излизате от позата, като леко повдигате темето, приплъзвате задната част на главата, после раменете и ръцете.

Бъдете внимателни с тези упражнения. Да, те ще ви донесат здраве и хубаво тяло, но ако не сте разгрели достатъчно може да се стигне до редица неприятности. Ето защо всеки трябва да прецени правилни силите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button