Home / Йога / Йога за бременни – най-важните неща, които жената трябва да знае

Йога за бременни – най-важните неща, които жената трябва да знае

Бременността е един от онези периоди в женския живот, когато в нейното тяло започват да настъпват постоянни промени. Всяка една жена, която е раждала ще потвърди, че физическият дискомфорт, особено през последните месеци е неизменно съпътстваща част от бременността. Но освен дрехите, една бременна жена може да се възползва от упражнения за здраве, които ще й дадат възможност да се почувства добре. Като йога например. Ползите, които ни дава това течение на източната култура, са много и все доказани.

Тъй като има случаи, в които физическото натоварване не е препоръчително за майката и бъдещето бебе, е много по-добре да се обърнем към специализирана гимнастика. А от йогата по-специализирана няма. Затова ние ви предлагаме няколко пози, които ще дадат възможност на бъдещата майка да се чувства значително по-добре.

1. Поза котка-крава. Това е упражнение, което е много ефикасно за гърба, тъй като помага за удължаването на долната част на гръбнака. Така се освобождава и натрупаното напрежение. Застанете на колене и ръце, за да направите това упражнение, като ръцете трябва да са точно под раменете. Вдишайте и извийте гръбнака нагоре, старейки се да създадете арка. Издишайте и огънете гръбнака в обратната посока – надолу. Гледайте към пода.

2. Странично разтягане, седнала. Това е йога упражнение, което също повишава гъвкавостта и определено може да бъде от голяма полза за всяка бременна. Изпълнението се прави върху одеало, седнала и с кръстосани крака. Едната ръка се намира на пода, другата – вдигната нагоре. Сега започнете да се накланяте с изправената ръка в противоположната посока (ако е дясната – наляво и обратно), след това другата ръка. Вдишайте и издишайте равномерно.

3. Мост. За да направите това йога упражнение ще имате нужда от помощно средство. То ще ви трябва, за да успеете да направите позата мост. Може и с одеало да процедирате. Позата е добра за бременните, защото позволява на долната част на гръбнака да се отдалечи от таза и то значително по-леко. След като сте направили моста, вдишвайте няколко пъти, позавъртете се на една страна, след което се върнете в изходното положение.

4. Седнала, помага за силен гръбначен стълб. Тази поза е много добра за гръбначния стълб и здравето, защото спомага за облекчаване на болките в кръста, от които в даден момент всяка бременна страда. За целта седнете на пода, свийте левия крак в коляното, а десния трябва да се прехвърли пред левия. Ако не се чувствате комфортно, сложете едно одеало на пода под краката си.

Трябва да сте сигурна, че има достатъчно място за корема. След това започвате да се усуквате, като се обръщате с лице наляво, а после надясно. Поддържайте съответната ръка на пода и дишайте равномерно.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

Листа от малини - женска билка

Защо другото име на листата на малината е женска билка?

Листата на малината се използват като затягащо средство и стимулант. Затягащият ефект ...

Колики бебе

Какви са най-честите причини за появата на колики при бебетата?

Коликите представляват упорит и повтарящ се необясним плач и дискомфорт при иначе ...

Какво трябва да знаем за здравето си когато забременеем?

Най-важните неща, които трябва да знае бременната жена за здравето си!

Как бременната жена да се грижи за своето здраве и красива визия? ...