Йога

Йога у дома или в залата – кое е по-доброто място за упражнения?

Йога е едно от най-старите практикувани системи от упражнения, чието предназначение е физическо и ментално закаляване. С нейна помощ човек не само получава крепко здраве, гъвкаво тяло, но и спокоен ум, ненарушим от напрежението от съвременното ежедневие.

Можем ли обаче да правим йога у дома? И доколко е ефективно?

Всъщност можем, да. Както всяка система от упражнения и йогата търпи модификации и е най-добре да се прави в уюта на дома. Но все пак трябва да знаем някои неща, когато започнем да се занимаваме с нея в домашна обстановка.

Първо, добре е асаните да се изпълняват в проветриво помещение или още по-добре – на открито. Тераса или балкон ще свършат чудесна работа. Ако сте у дома пък, трябва да разтворите широко прозорците. Също така при заниманията ви е добре да облечете лека, памучна дреха, която да не пречи на естествените движения по време на тренировка.

Добре е да съобразявате и времето, когато правите йога. Най-подходящото по принцип е ранното утро, когато все още не сте закусили. Иначе ако е през друго време на деня, трябва да изчакате поне 3-4 часа след хранене.

Ако не сте се занимавали, е добре да се доверите на треньор, който да ви покаже как се правят асаните, за да избегнете травми.

Асаните се изпълняват редовно и по предписание, като трябва редовно да проверявате своето здраве. Не започвайте веднага с най-трудните асани, за по-добри резултати, а и за ваше добро, натоварването се увеличава постепенно.

Йога у дома или в залата
Йога у дома или в залата

Нужно е да се спазва строгата последователност на асаните, като редувате отпускащи с напрягащи мускулите. Дишането трябва да се контролира и преди всичко – трябва да сте положително настроени.

За да започнете своите занимания по йога ще трябва да прегледате някакво ръководство, тъй като не е добра идея на своя глава да правите каквото и да е. Има много начини – да си купите DVD, да си изтеглите филм или просто да си пуснете подходящ канал.

При всички случаи нека вашето ръководство съдържа точния начин, по който се правят асаните. Защото ако нямате никакъв досег до треньор, даже и дистанционен от филма, има голяма опасност да изпълнявате неправилно йога позите.

Това в най-добрия случай няма да ви даде нужните резултати, но в най-лошия, както при всички упражнения, може да стане причина за редица травми и разтягания.

Според практикуващите йога, превърнала се в техен начин на живот, за да бъде резултатът още по-осезаем, човек трябва да се храни и по специален начин. Няма как да правим йога и да ядем мазен хамбургер, нали?

Йогите препоръчват ведическа храна, която ще пречисти и тялото, освен духа. А ето и правилата, които се отнасят до храненето, така че всеки да си нагоди меню според нуждите и предпочитанията:

– ведическа храна, означава вегетарианска. Ако не можете да изключите съвсем месото, просто хапвайте
рядко и то риба, или пиле.
– освен месото, ведическото хранене изключва гъби, сирене, яйца, чай, кафе и всякакви вредни храни,
особено сладкиши;
– основното хранене трябва да е в 12 часа на обед;
– хранете се, докато чувствате глад и то бавно.
– забранено е да се съчетават мляко и с други продукти.
– използвайте подправки за овкусяване на храната и улесняване на храносмилането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button