Home / Йога / Бъдете здрави – основен принцип в йога

Бъдете здрави – основен принцип в йога

Развитието на индуизма води до появата на шест различни философски школи и до появата на йогата като средство за постигане на хармония. Както много науки, йогата е разделена на различни видове, които са съсредоточени в различни направления на човешкото усъвършенстване. Частта, популярна широко по света, е Хатха йога- философия включваща специфични физически упражнения с цел постигане на баланс между тяло, ум и душа.

Упражненията правят тялото по-здраво, по-гъвкаво и по-издръжливо, избистрят мисълта и успокояват душата. Друг важен аспект е Пранаяма йога – контролирането на дишането. Вдишването, задържането на въздуха и издишването са част от пътя към развитие на физическата, умствената и духовната сила. Заставайки в някоя от позите, наричани асани, тялото се освобождава от блокажите и се отключват енергийните потоци, позволяващи медитацията и релаксация.

Думата Ом, пята по време на позите, позволява по-лесното прекъсване на мисловния поток и постигането на пълна релаксация. Макар и изглеждаща на пръв поглед една сложна философия, йогата е създадена и доразвита по начин, който позволява практикуването й без ограничения от възраст или пол, местоположение или социална йерархия. Световната практика показва изключително висок процент на столетници и почти пълната липса на депресивни и стресови състояния сред практикуващите йога. Ето защо все повече хора се обръщат за помощ към йогата в борбата за добро психическо и физическо здраве.

И днес, когато информацията е общодостъпна всеки може да направи първите си стъпки в йогата дори у дома, без помощта на квалифициран опитен преподавател. Разбира се, усъвършенстването без помощта на учител е възможно до определено ниво и ако искаме да опитаме може да се насочим към някой от сигурно стотиците издадени вече самоучители с първи стъпки в йогата.

Дори да имате физически проблеми и смятате, че е невъзможно да практикувате, потърсете съвет- в йога има толкова разнообразни практики, че със сигурност ще можете да извлечете полза за здравето си.

loading...

Напишете вашият коментар тук

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

x

Check Also

упражнения с пилатес

Подобрете стойката на тялото и оздравейте по-бързо с пилатес

Пилатес, наричан още метод за координация между ум, тяло и дух, представлява ...

Тайландски масаж

Тайландският масаж гарантирано премахва болките в ставите

Определение Тайландският масаж, известен още като Нуад боран в традиционната си лечебна ...

5 тибетски упражнения

5 тибетски упражнения за здраве и дълголетие

Години наред западния свят се опитва да разкрие тайната на дълголетието на ...