Йога

Бъдете здрави – основен принцип в йога

Развитието на индуизма води до появата на шест различни философски школи и до появата на йогата като средство за постигане на хармония. Както много науки, йогата е разделена на различни видове, които са съсредоточени в различни направления на човешкото усъвършенстване. Частта, популярна широко по света, е Хатха йога- философия включваща специфични физически упражнения с цел постигане на баланс между тяло, ум и душа.

Упражненията правят тялото по-здраво, по-гъвкаво и по-издръжливо, избистрят мисълта и успокояват душата. Друг важен аспект е Пранаяма йога – контролирането на дишането. Вдишването, задържането на въздуха и издишването са част от пътя към развитие на физическата, умствената и духовната сила. Заставайки в някоя от позите, наричани асани, тялото се освобождава от блокажите и се отключват енергийните потоци, позволяващи медитацията и релаксация.

Думата Ом, пята по време на позите, позволява по-лесното прекъсване на мисловния поток и постигането на пълна релаксация. Макар и изглеждаща на пръв поглед една сложна философия, йогата е създадена и доразвита по начин, който позволява практикуването й без ограничения от възраст или пол, местоположение или социална йерархия. Световната практика показва изключително висок процент на столетници и почти пълната липса на депресивни и стресови състояния сред практикуващите йога. Ето защо все повече хора се обръщат за помощ към йогата в борбата за добро психическо и физическо здраве.

И днес, когато информацията е общодостъпна всеки може да направи първите си стъпки в йогата дори у дома, без помощта на квалифициран опитен преподавател. Разбира се, усъвършенстването без помощта на учител е възможно до определено ниво и ако искаме да опитаме може да се насочим към някой от сигурно стотиците издадени вече самоучители с първи стъпки в йогата.

Дори да имате физически проблеми и смятате, че е невъзможно да практикувате, потърсете съвет- в йога има толкова разнообразни практики, че със сигурност ще можете да извлечете полза за здравето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button