Йога

Премахнете стреса и болките в гърба с йога

Замисляли ли сте, че здравето ви зависи от самите ви вас, от вашия начин на живот, мисли и виждания за света? Ние, хората често забравяме, че да сме здрави трябва сами да си помогнем и да поискаме да имаме здраво тяло и здрав дух.

Да сме в мир със себе си и околните, да живеем и се храним здравословно и да имаме здраво и силно тяло ни учи едно от най-древните учения йогата. Ако досега не сте се замисляли какво точно е йога ще ви кажем, че това е най-съвършената система за физическо, психическо, духовно и интелектуално усъвършенстване. Според йогите, познаването на собствения организъм и грижите, които полагаме за него са в основата на това как ще се чувства човек в тялото си и сред обществото.

Йогистите вярват, че духовното е от изключително голямо значение, но не пренебрегват и материалните неща от живота като здравето например и полагат грижи, за да се чувстват здрави и силни.
Да оставим сега духовното настрана и да разгледаме как йогата може да помогне на физическото ви здраве. Ще ви представим няколко лесни за изпълнение упражнения, които да ви помогнат при различни заболявания като болки в ставите и гърба, нервност и безсъние, възпаление на пикочния мехур, запек и други.

• При болки в гърба най-подходящото упражнение с „мост”. Легнете на пода по гръб и разтворете краката на широчината на таза. Повдигнете таза докато вдишвате колкото се може по-нависоко, изправете краката и ръцете, докато тялото ви застане в поза мост (това упражнение всички сте го правили в училище). При издишане отпускате таза и лягате на земята в първоначална позиция.

• При безсъние и нервност. Ако деня ви е бил натоварен и въпреки умората не можете да заспите, легнете на земята с леко раздалечени ръце и крака от тялото. Затворете очи и се отпуснете. Оставете мислите си да се реят. С всяко издишване се отпускайте напълно на земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button