Йога

Йогата – стълба към висините на здравето

Макар и изключително популярна и радваща се на огромен интерес по целия свят, йогата е трудно разбираема за всички непрактикуващи я. Но кое я прави толкова търсен метод за постигане на добро физическо и психическо здраве? И какво всъщност значи йога?

В следващите редове ще се опитаме да Ви разкрием малка част от тази известна индийска философия. Възниква в Индия по времето на будизма, йога е една от философските системи в индуистката религия.
В основата е залегнала идеята за създаване на съвършенство между дух, ум и тяло и сливане на човека с природата или Бог. Това става с помощта на петте опорни точки – упражнения, наричани асани; правилно дишане; позитивно мислене и медитация; хранителен режим и правилна релаксация.

Съществуват различни подсистеми в йогата, наричани школи, напътстващи как да стигнем до пълната хармония.
Извън Индия, най-популярни са Хатха йога и Патанджали йога, фокусирани върху здравето на тялото като път към здравето на ума и духа, посредство асани. Според философията на мъдреца Патанджали, в позите асани се освобождават всички енергийни потоци в тялото.

Това е третата стъпка от осемте в патанджали йога, след овладяването вътрешното аз и общуването с другите.
Следва Пранаяма йога – овладяването на дишането чрез контролиране на вдишването, задържането на въздуха и издишването, отделянето на сетивата от мисълта, концентрацията, медитацията и просветлението. Макар и да изглежда труден пътят към постигане на абсолютната хармония, не трябва да се отказваме още в началото му,
защото и най-голямата къща се започва с първата тухла, както гласи една стара поговорка.

А дори и да не стигнем последното стъпало или пък да практикуваме само физическите упражнения на йогата,
ползата за нашето здраве би била огромна. Затова не трябва да се замисляме и отказваме, без да се опитаме.
И тогава ще оценим подобаващо качествата на йогата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button