Лечебна гимнастика

Лечебна гимнастика – оздравейте с помощта на упражненията

В продължение на стотици години учените са създали лекарства срещу почти всяка позната им болест. И макар технологиите да са достатъчно напреднали, то лечебната гимнастика е един чудесен начин за справяне с различни физически и психически проблеми. Няма по-добър начин за разтоварване и успокояване на тялото и душата от упражненията, доказали се през годините.

Съществуват различни вариации на лечебната гимнастика – ЧИ ГУН, тибетската ЖИМ ЛАМ , йога, пилатес и други. Доказаният ефект от различни упражнения върху здравето води до все по-широката популярност на употребрата на физически упражнения за подобряване на нашето здраве. Кинезитерапията и кинезиологията са дялове от класическата медицина, занимаващи се именно с практикуването на различни упражнения с оздравителна цел. Най-често лечебната гимнастика се препоръчва при проблеми в опорно-двигателния апарат, схващания, гръбначни изкривявания и много други проблеми, причинени от заседнал начин на работа и обездвижване.

Практикуването може да става не само в кабинета по кинезитерапия или пък в студиото за лечебна гимнастика, но дори вкъщи. Желателно е да се консултираме със специалист, за да може практикуваното максимално да отговаря на нашите нужди и да извлечем максимума от него.
Силно препоръчителна е употребата на лечебната гимнастика при гръбначно изкривяване в детска възраст, така наречената сколиозна болест. Това е една на пръв поглед незначителна болест, често подценявана, но достатъчно сериозна и ако не й се обърне внимание на време, водеща до тежки усложнения в зряла възраст. И единствен ефикасен, но безвреден начин за справяне със сколиозата, се оказва лечебната гимнастика.

Няколко упражнения на ден водят до облекчение и на болката от артрит, шипове и ревматизъм при най-възрастните. Но освен за възрастни и деца, лечебната гимнастика помага и за всички видове схващания и обездвижвания, причинени от ежедневната ни работа. Само за няколко минути на ден можем да си помогнем, за да бъдем по-дълго време здрави и изпълнени с енергия и положителни емоции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button